• Tribe Pilot

Campfire Trivia First Edition

These are trivia questions for entertaining the group on your next adventure.



1. Who signed in the act, in 1916, to establish the U.S. National Parks Service?

a. Woodrow Wilson

b. John Muir

c. Theodore Roosevelt

d. Abraham Lincoln

Answer: Though previously National parks had been established it was Woodrow Wilson that established the government branch, The National Parks Service.


2. What is North America largest predator?

Answer: By size the answer is clearly the The Polar Bear


5. Tallest Peak in North America

Answer: Mt. Denali in Alaska at 20,20,319 feet (6190 meters)


6. How high is Mt. Everest, closest answer wins?

Answer: 29,032 feet (8,848 Meters)


7. What animal has the longest lifespan?

A. Sea sponge

b. Elephant

c. Tortus

d. Jelly Fish

Answer: Some glass sponges in the East China Sea have been estimated at close to 15,000 years old, but the Turritopsis Dohrnii Jelly fish has a unique biology that makes it essentially immortal, though predators often cut the immortal life short.


8. What snake has the deadliest venom?

a. Black Mamba

b. King Cobra

c. Inland Taipan

d. Sea snake

Answer: Several spaces of sea snakes have venom that is 100 times more potent than their land loving ancestors. The deadliest being the Belcher’s Sea Snake.


9. During Peak Production how many eggs can a queen bee lay?

a. 200

b. 500

c. 1000

d. 1500

Answer: c. 1500, go mama


10. What sea creature has unique blood that is used widely in our biomedical industry?

Answer: The horseshoe crab. their unique, copper-based blue blood contains a substance called “Limulus Amebocyte Lysate”, or “LAL”. This compound coagulates or clumps up in the presence of small amounts of bacterial toxins and is used to test for sterility of medical equipment and virtually all injectable drugs.


11. What is the hottest burning wood?

a. Live Oak

b. Douglas Fir

c. Western Juniper

d. Cherry

Answer: Live oak producers the most BTU’s per cord, followed by Douglas fir, Western Juniper, then Cherry


12. What bird has the longest migratory route?

a. Canadian Goose

b. Arctic Tern

c. Adélie Penguin

d. Short Tailed Shear Water

Answer: The Arctic Tern travels almost 56,000 miles (90,000 km) or more than 3 times to the moon and back over its lifespan of 30 years.


13. What is the fastest animal on earth?

Answer: The chetah is the fastest land animal clocking in at over 70 MPH (112 kmh), but the Peregrine Falcon is the fastest at over 200 MPH (321 kmh)


15. What unique identifying feature in their tracks do big dogs, like wolves, have have that big cats don’t?

Answer: Claws, cats retract their claws.


16. What is a group of turkeys called?

Answer: A Rafter


17. A Bald Eagle Nest can weigh up to:

a. 200 pounds

b. 500 pounds

c. 1000 pounds

e. 2500 pounds

f. More than 2500 pounds

Answer: the largest bald eagle nest was estimated to weigh almost 6000 pounds.


18. Why do woodpeckers usually peck in short bursts?

a. The head overheats

b. To protect their brains

c. To conserve energy

d. To disorient predators

e. so they can reset and hear their prey

Answer: Woodpeckers skulls heat up from the rapid pecking, therefore requiring a break to let their heads cool down.


19. What is the largest single slab (mololith) of rock in the world?

b. The rock of Gibraltar (Spain)

a. Ayers Rock or Uluru (Australia)

c. El Capitan (United States)

d. Sugar Loaf Mountain (Brazil)

Answer: Ayers Rock or Uluru is the largest monolith in the world


Which of these fish are not *Anadromous* or lay their eggs in fresh water, but spend most of their lives in the ocean?

a. Striped Bass

b. Coho Salmon

c. Sturgeon

d. European eel

Answer: The European eel, is *Catadromous*meaning it spends it’s life in fresh water, but must enter the ocean to lay it’s eggs.



20. What is a group of crows called?

Answer: A Murder


21. Which of these is not a species of salmon?

a. Chinook

b. Coho

c. Dolly Vardon

d. Chum

Answer: Dolly Vardon


22. What natural disaster causes the most deaths each year?

Answer: Earthquakes take an average of 10,000 lives annually.


24. Do all bears hibernate?

Answer: In fact bears do not hibernate at all, they go into a state of Torpor, which is a period of inactivity or sleep, but can be easily awaken. Hybernation is a state that animals will not wake from.


26. How many species of deer are there globally?

a. 29

b. 43

c. 76

d. 111

Answer: b. 43 spices of deer


27. What was the first insect to be sent into space?

a. Cockroach

b. Fruit Fly

c. Ant farm

d. House fly

e. Dung Beetle

Answer: Fruit Fly


28. What is the largest land mammal found in North America?

Answer: Buffalo


26. Name the Great Lakes of North America

Answer: from east to west Superior, Michigan, Huron, Erie, Ontario


28. What is the shortest day of the year called

Answer: the Winter Solstice


29. What is a group of turtles called?

a. School

b. Pod

c. Bale

d. Bevy

e. Herd

Answer: A bale of turtles is correct, as is a Dole, and a Nest.


30. How long does it take for the moon to orbit the earth?

1. a. 27 days

2. b. 28 days

3. c. 29 day

4. d. 30 days

5. e. 31 days

Answer: a. 27 days


28. What is the worlds largest geothermal area

Answer: Yellowstone National Park


29. What is the deepest lake in the world

Answer: Baikal Lake in Russia is over a mile deep at 5,315 feet (1620 Meters)


30. What is the wolds most active volcano?

Answer: Kilauea Volcano on the Big Island of Hawaii


31. What US state has the largest national park?

A: Alaska, which contains 7 of the 10 largest national parks, the biggest being *Wrangell-St.* *Elias National Park & Preserve*at 13.2 million acres is bigger than Yellowstone, Yosemite, and Switzerland combined.


32. Which US state has the most naturally occurring hot springs

1. a. Montana

2. b. Alaska

3. c. Nevada

4. D. Idaho

33. What is north americas largest rodent?

Answer: The beaver


34. How many colors are there in a rainbow?

Answer: 7 Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo and Violet.


35. In which film and book is the female character hiking the Appalachian trail.

Answer: Wild


36. Who famously said, “Light a campfire and everyone’s a storyteller”?

a. John Muir

b. Ansel Adams

c. Sylvia Plath

d. John Geddes

Answer: D. John Geddes


37. Should you drain the water from a cooler to keep things cold longer?

Answer: No, the water actually helps the cooler stay cold longer, never drain the water.


38. Which metal has the symbol Au on the periodic table

a. Silver

b. Copper

c. Gold

d. Iron

Answer: Gold


39. What’s ocean is the deepest?

Answer: the Pacific Ocean contains the Mariana Trench that is 36,200 feet deep.


40. Where is the hottest place in the world

a. Gobi desert

b. Sahara desert

c. Death Valley

d. Mitribah

Answer: Death Valley


41. What is the most abundant gas in the earths atmosphere?

Answer: Nitrogen


42. What is the largest animal to ever inhabit the earth?

Answer: the Blue Whale


42. Which U.S. president doubled the size of the National Parks?

a. Calvin Coolage

b. Theodore Roosevelt

c. Jimmy Carter

d. George W. Bush

Answer: c. Jimmy Carter


43. What’s the official name of the Northern Lights, spell it.

Answer: Aurora Borealis


44. What percentage of all species in the world are insects?

a. 25%

b. 40%

c. 60%

d. 80%

5. e. 85%

Answer: 80%


45. Which U.S. State has the most Bigfoot (Sasquatch) sightings?

a. Oregon

b. Washington

3. c. California

d. Florida

Answer: a. Washington followed by California, and Florida. Surprisingly Oregon is 6th in terms of number, however it is second in terms of sightings per 100k people.


46. Which clouds are are responsible for Lightning.

a. Cumulus

b. Sirrus

c. Alto

d. Cumulus Nimbus

Answer: D. Cumulus Nimbus


47. What does S.O.S. stand for?

Answer: Save Our Ship


48. What is the largest living single organism?

Answer: According to the Guinness Book of World records, it is a species of Honey Mushroom, in the Malheur National Forrest in Oregon. The Fungus occupies an area of over 1350 soccer fields.


49. How old is the oldest know tree?

a. 1000 years

b. 2500 years

c. 5000 years

d. 7500 years

Answer: A Great Basin Bristlecone pine tree is tough to be the oldest tree at over 5000 years, which represented the end of the Stone Age for humans.


50. What is the loudest primate in the world?

Answer: The male howler monkey has the loudest call of any other primate and is one of the loudest animals in the world. Interestingly, the louder the howler monkey, the smaller its testicles and the lower its sperm count.


51. What is a group of monkeys called?

a. A troop

b. A barel

c. A cartload

d. A Tribe

Answer: all of the above


52. On average, how many days does a bumble bee live?

a. 12

b. 17

c. 28

d. 33

Answer: 28 days

47 views0 comments

Recent Posts

See All